Filmen om JUNEs vägmaskiner

Jönköpings länsmuseum uppmärksammar tillverkningen av motorplogar och vägmaskiner vid Juneverken i Bankeryd i samband med årets kulturarvsdag. En film och ett bildspel presenteras då på länsmuseets hemsida. Arrangemanget genomförs endast digitalt pga den rådande situationen.

Tillverkningen vid fabriken började 1917 med motorplogar – en föregångare till traktorn. Motorerna gjordes vid Motorfabriken i Jönköping medan de övriga delarna gjordes på fabriken i Bankeryd. Motorplogarna skulle i huvudsak levereras till Ryssland, som under kriget led svårt av hungersnöd. Situationen förändrades dock i samband med den ryska revolutionen, där de nya härskarna inte var lika intresserade av att köpa maskiner från Bankeryd.

Motorplogen June tillverkades i Bankeryd

Den misslyckade satsningen på motorplogar ersattes av en mer lyckad tillverkning av vägmaskiner, som vägvältar och väghyvlar. Filmen spelades in som ett stöd för försäljningen och har förmodligen använts vid en träff för inbjudna spekulanter på en biograf i Jönköping. Där blev filmen sedan liggande tills dess den upptäcktes i samband med en inventering av museets personal. Då filmen var gjord av brandfarlig acetat har det tagit tid att överföra den till modernt medium.

En väghyvel tillverkad i Bankeryd användes när motorvägen vid Huskvarna gjordes 1960

Vägvältarna exporterades till nästan hela världen, bla till Argentina

Filmen är inspelad på Attarpsvägen och Sjöåkravägen i Bankeryd. Vid något tillfälle skymtar mangårdsbyggnaden på Attarp och i andra riktningen en villa med torn – fastigheten har många namn (Svedala 2, Janssons café, pensionatet, Romedahls konditori), på samma plats som nu finns pizzeria Lillgården.

Till länsmuseets sida om Bankerydsfilmen

Kommentarer inaktiverade.