IÖ Mekaniska

IÖ Mekaniska – Bankeryds mest internationella företag

I Bankeryd finns ett företag med en unik produkt, som levereras till kunder över hela världen, till alla världsdelar. Det har skrivits mängder av artiklar om företaget, inte bara i svensk press utan även över stora delar av världen. TV och radio har gjort reportage. Vad för produkt kan vara så spännande, att företaget uppmärksammas så mycket? Produkten, det handlar om, utvecklades med utgångspunkt från ett stort verktygskunnande och ett brinnande fritidsintresse.

Per-Erik Isaksson och Carl-Gustaf Öhman startade företag IÖ Mekaniska 1949. Den första verkstaden var i en gammal lada i Aledal,( Åbovägen 5). De skulle tillverka plåtdetaljer till penselindustrin i Bankeryd. Förhoppningarna var stora. Avsikten var att bli underleverantör till en bleckplåttillverkare. Tyvärr blev det inget av, eftersom den tilltänkta kunden gick i konkurs.

Företaget kunde ändå drivas vidare med tillverkning av tänger och verktyg bl.a. för excenterpressar till företagen i Bankeryd.

Carl-Gustaf Öhmans stora intresse, vid sidan av fotografering, var fågelskådning och fågelskydd. Han var tidvis stationerad på Ottenby fågelstation. Där hade man problem med kvalité och leveranssäkerhet av ringar för märkning av fåglarna. Carl-Gustaf gjorde då verktyg och tog fram en provkollektion, som han visade upp. Detta var 1954. Ringarna mottags väl av fågelstationerna och beställningar började strömma in. Per-Erik trodde mindre än Carl-Gustaf på affärsidén och lämnade företaget. Det blev då ett enmans företag eller snarare ett familjeföretag, där Carl-Gustafs fru Ebba och hans barn ryckte in vid behov.

När Ringmärkningscentralen i Sverige startades 1960 gick alla beställningar till IÖ Mekaniska. Ryktet om de utmärkta ringarna spreds inom ornitologiska kretsar över hela världen och allt fler beställningar kom in.  För att möta behovet av arbetskraft började Eric hos sin far 1962, 17 år gammal. Man hade också vuxit ur verkstaden i Aledal och därför byggdes en ny på Öhmans tomt på Backgatan 2. Idag tillverkas och levereras flera ca 4 miljoner ringar varje år.

1976 gick också Lennart Öman in i företaget för att avlasta Carl-Gustaf, dvs båda sönerna var nu aktiva i IÖ Mekaniska. Man hade nu åter behov av en större verkstad och man tog över Sandströms Förnicklingsindustri, på Fabriksvägen 6 år 2000.

Efter Carl-Gustafs död 1981 var det Lennart och Eric som drev företaget vidare, fortfarande med släktens hjälp när order och utleveranser blev svåra att hinna med. 1997 gick systersonen Mats Lindberg in i företaget som delägare. Då gick man också från att vara ett handelsbolag till att registrera sig som ett aktiebolag. 2012 gick också Andreas Bylund in som delägare. Lennart blev successivt pensionär och slutade 2008 och Eric dog alldeles för tidigt 2010, 65 år gammal.

Tillverkning och syfte

Ringarna tillverkas i aluminium eller stål. Varje ring har ett unikt nummer och en adress. Upphittaren av en ring kan då sända ringen till adressen, som oftast är ett museum eller en organisation för fågelforskning. På så sätt kan en fågelindivids livslängd bestämmas och artens flyttväg så småningom identifieras. Detta arbete är en viktig del i övervakningen av miljöförändringar i världen.

Carl-Gustaf Öhman var en skicklig verktygsmakare. Han hade stor erfarenhet av att hantera fåglar och förstod därför hur en perfekt ring skulle se ut och hur den skulle levereras till fågelstationen för att underlätta det praktiska arbetet vid märkningen.

Ringarna formas i ett exenterpressverktyg. Ringens nummer och mottagaradress stansas och en halvöppen ring sätts fast på en plastslang. Slangen kan vara flera meter lång och innehålla flera hundra ringar.

Ringarna finns i ett antal storlekar, som skall passa olika fågelarter. De minsta har en diameter på bara någon mm och de största några cm. För fåglar, som förväntas vara i aggressiv miljö, t.ex. saltvatten, görs ringarna i rostfritt stål eller saltvattenbeständigt aluminium. Även plastringar kan förekomma. Dessa används för att identifiera fåglar på avstånd via en kikare. Flera ringar i olika färger placerade på olika ben kan skapa många olika kombinationer. Stora fåglar kan ha ringar med läsbara siffror och bokstäver. IÖ Mekaniska gör för tillfället inga plastringar.

Antalet ringar, som tillverkas och distribueras ut till alla världsdelar, är ca 4 miljoner per år till ett ordervärde av 2 till 3 miljoner kr.

Första verkstaden 2018, Åbovägen 5
Första verkstaden 2018, Åbovägen 5
Pressverktyg för fågelringar
Pressverktyg för fågelringar
Ringar med adress och löpnummer direkt från stansverktyget
Ringar med adress och löpnummer direkt från stansverktyget
Eric Öhman
Eric Öhman
Lennart Öhman
Lennart Öhman
Mats Lindberg
Mats Lindberg
Lennart och Eric Öhman, Mats Lindberg
Lennart och Eric Öhman, Mats Lindberg
Specialringar
Specialringar
Exempel på fågelringar
Exempel på fågelringar
IÖ Mekaniska, Foto: Hans Lundberg och Bo Ahnström
IÖ Mekaniska, Foto: Hans Lundberg och Bo Ahnström
Verkstaden på Backgatan 2
Verkstaden på Backgatan 2
IÖ Mekaniska, Fabriksvägen 6
IÖ Mekaniska, Fabriksvägen 6

Kommentarer inaktiverade.