Göran Åberg har avlidit

Hembygdsföreningens tidigare ordförande Göran Åberg avled onsdagen 20 november. Han föddes på Granshults Östergård. Föräldrarna var lantbrukare, ett yrke som han inte övertog. Vid en intervju i Bankeryds kyrka för några veckor sedan sa han:

– Nej, som tur inte!

I stället inspirerades han av drängen Henning, född 1876 och med endast en enkel skolgång bakom sig. Denne dräng prenumererade på DN och berättade vad han läst för den lille Göran.

– Han berättade om första världskriget och jag har aldrig hört någon berätta som han, fortsatte Göran. Här fick jag mitt historieintresse.

Göran fick sedan god hjälp i skolan, träffade inspirerande lärare och speciellt en nyanställd lärare på läroverket, som kom med nya idéer och gav honom i uppgift att klippa ut tidningsartiklar om de olika samfunden.

– Detta blev jag väldigt fascinerad av, berättade Göran.

Senare fortsatte han läsa historia i Lund, en fortsättning speciellt inriktad på 1800-talets nyevangeliska väckelse. Utbildningen kröntes med avhandlingen Enhet och Frihet, om Jönköpings Missionsförenings historia (numera Alliansmissionen). Under en lång följd av år arbetade Göran som lärare, först på Attarpsskolan i Bankeryd och senare på Per Brahegymnasiet i Jönköping innan han blev docent vid Lunds Universitet. Många minns honom som den entusiastiske och kunnige läraren.

Han engagerade sig samtidigt i Bankeryds historia och speciellt berättelsen om Granshults by med alla sina smeder. I detta arbete fick Göran god hjälp av sin far Gunnar Åberg, som då bodde i det lilla soldattorp från 1600-talet, där Göran själv har bott de senaste åren.

Från 1970 – 1988 var Göran ordförande i Bankeryds hembygdsförening, en tid som präglades av stor aktivitet med rikt programutbud och utgivning av flera böcker. Samtidigt odlade Göran sin berättarförmåga och medverkade vid otaliga samlingar, både i Bankeryd och på andra platser, alltid med sin typiska noggrannhet till både innehåll och form. För tidningsläsarna blev han också välkänd för sina bokrecensioner och historiska faktaartiklar.

Att Göran var en stor folkbildare fick han bevis på sommaren 2019, då Hans Majestät Konungen tilldelade honom sin medalj i 5:e storleken i högblått band för framstående insatser inom kyrko- och undervisningshistorisk forskning.

Göran blev 84 år och sörjs närmast av sönerna Johan och Anders med familjer samt en rad vänner och bekanta.

Ulf Petersson för Bankeryds hembygdsförening

Kommentarer inaktiverade.