Avskrift av artikel i JP 22/12 1981
Allt som skett i Bankeryd, eller nästan allt, från 1920 och fram till nu, det känner Gunnar Ekholtz till. Från 20-talet har han samlat tidningsklipp om skeendena i Bankeryd och dessa klipp finns snyggt och prydligt inklistrade i pärmar. Det har blivit en diger samling pärmar genom åren och samlingen växer. De tidigare pärmarna är inte kompletta men från 1960 och fram till nu har han satt saxen i tidningen varje dag och klippt ur varenda notis, varenda födelseannons och dödsannons, notis och reportage som rört Bankeryd. Att han började med det här arbetet eller hobbyn beror på hans stora hembygdsintresse.
Vill du veta någonting om Bankeryd så fråga Gunnar Ekholtz på Lillgården i Prinsfors. Sedan 1920 ungefär har han samlat tidningsurklipp som berättar om händelser i Bankeryd, stora som små. Klippen har han klistrat i i pärmar snyggt och prydligt.
Pärmarna från de tidigare åren är inte kompletta, men från 1960 och fram till dags dato har han med allt som dagligen skett i Bankeryd, från den minsta notis till rejäla reportage med fyllig text och flera bilder. Eftersom bilderna spelar en allt större roll i dagens tidningar så går det numera åt två pärmar per år.
Hembygdsintresse
Gunnar Ekholtz är född i Bankeryd, han är starkt engagerad i hembygdsföreningen här, och det var hans stora intresse för hembygden som väl var drivfjädern till att han började den här hobbyn som nu gjort att han har ett ytterst värdefullt dokument över Bankeryd. Han arbetade tidigare som Faktor på Jönköpings-Posten där han började 1929. För några år sedan gick han i pension.
Skrev lite själv
–Var det kanske arbetet på tidningen som gav impulsen?
-Inte direkt. Det hängde nog samman med mitt stora intresse för hembygden och jag började samla klipp redan 1920. Jag skrev förresten lite själv också.
De tidningsurklipp som Gunnar Ekholtz har är till 90 procent hämtade ur JP. Det är ju rätt naturligt eftersom han arbetade där.
1 000 köade
Man bläddrade i pärmarna som har blivit många genom åren och läser om det 30:e logmötet som hölls i Svinhaga, om en stöld i Domsand, om att posten i Bankeryd tog Tjorven i bruk, att Attarpsflickorna blev mästare i handboll, att 1000 köade för tomt i Bankeryd.
Gyllene årtionde
-Från 1960 har du således saxat allt som hänt i Bankeryd?
-Ja, varje dag (eller så gott som). 60-talet var det gyllene årtiondet härvidlag för Bankeryds del. Det var då Bankeryd började expandera. Det hände mycket, byggnationen ökade. Så mycket bilder förekom inte då och mycket av det som hände redovisades i notisform.
Tvåspaltiga rubriker var nästan lyx.
Kända personer
I Gunnar Ekholtz pärmar finner man reportage om kända personer i Bankeryd (flera av dem är borta nu), här finns födelse- och dödsannonser, bilder på vartenda barn som fyllt år, reportage om BSK som fyllde 50 år, vanliga affärsannonser från förr och nu.
-Det är ju intressant att se prisutvecklingen, säger Gunnar och tänder eftersinnande sin pipa.
Diger samling
Samlingen av klippböcker har blivit diger med åren och den växer. Två pärmar per år går det åt nu.
-Det händer väl att folk är intresserade av att låna de här pärmarna eller klippböckerna.
-Jodå. För tillfället har jag två utlånade till ett par flickor i gymnasiet som skall skriva en uppsats om Bankeryds sentida historia.
350 bilder också
Men Gunnar Ekholtz har inte dokumenterat Bankeryd bara med hjälp av tidningsurklipp. Han har ett specialalbum med bilder från Bankeryd förr och nu. 350 bilder är det hittills och fler lär det bli.
SÖREN LINDAU