Hembygdsgårdens dag 18 aug

I Bankeryd firades Hembygdsgårdens dag i söndags eftermiddag. Turligt nog höll regnmolnen sig borta och de olika aktiviteterna kunde genomföras utomhus som planerat. Besökarna hälsades välkomna av musik framfört av spelmännen Greger Siljebo och Mart Hallek. Hembygdsgårdens olika hus visades, smeden arbetade i smedjan och spinnrocken var i full gång. I Carlssons affär såldes godis och i penselmuseet tillverkades penslar. Den som vågade erbjöds möjlighet att åka en runda med häst och vagn, alternativt sitta ner i någon av de gamla ”amerikanare” som visades upp.

Från scenen gjordes olika uppträdanden där Bankeryds historia presenterades. I tidstypiska kläder besökte oss kapten Elin, som nu fått en egen gata och syster Tora, Bankeryds första sjuksyster. Även riksdagsmannen Räf på Attarp med dottern Anna kom på besök och berättade minnen från sina liv.

Liksom förra året genomfördes också en kort auktion i samarbete med Bankeryds Second Hand. I snabba utrop såldes några väl valda föremål till förmån för Attarpsskolans Rumänienprojekt. Den intresserade fick också möjlighet att se hur man tröskade säden på logen förr i tiden. Innan regnet återkom hade besökarna också hunnit med att dricka en kopp kaffe och äta en nygräddad våffla med grädde.

Bengt Nordblom auktionerar ut en spegel och Lars-Åke Andersson assisterar.

Hästskjuts

Kommentarer inaktiverade.