Vårvandring

Vårvandring 2019

Ett arrangemang av Bankeryds Hembygdsförening och Naturskyddsföreningen Bankeryd

Den traditionella vårvandringen genomfördes söndagen den 12 maj. Vi var 32 personer, som startade årets vandring vid Bankeryds Hembygdsstuga. Vi följde Bankerydsleden upp till Ekeryd, över Spökeslätta, där Klas-Peter berättade om bl.a. dansbanan, som fanns där i början av förra seklet. Där fanns en gång en gammal domarring. Nu bortodlad.

Vi tog oss sedan, via Sigvards trappa, ner till Domneån och den vackra stensatta tunneln, där ån rinner under järnvägens banvall. Strax intill ligger den gamla saxfabriken, vars historia Per-Olof Ringkvist berättade om. Vi kämpades oss vidare uppåt i gamla hålvägar mot Klerebo. Vi intog en välförtjänt fika, övervakade av ett antal intresserade kossor.

Nu tog vi oss ner mot Bankerydsdalen igen och kom så småningom fram till Granshult. En ganska unik by, som en gång bestod av 7 gårdar. Trots skifte är byn väl samlad med en mängd hus och en bygata, som det finns få exempel på i kommunen. Lasse G berättade om sin uppväxt i byn och lite om människorna som verkat där.

Så återstod bara en återmarsch till Hembygdsgården. Efter ca 6 km, eller 12650 steg, återsamlades gruppen där vi startade. Deltagarna tackar för en härlig och intressant vandring.

Väl mött nästa år.

Bankeryds Hembygdsförening och Naturskyddsförening