Årsmöte 2019

Hembygdsföreningen har sitt årsmöte tisdag 26 februari 2019 kl 19:00 i Församlingsgården. Efter årsmötesförhandlingarna firar vi att föreningen funnits i 70 år, då Ulf Petersson kåserar kring vad tidningarna skrivit om föreningen.

Bankeryds hembygdsförening grundades 20 januari 1948 och har alltså 70 verksamhetsår bakom sig. Antalet medlemmar är idag ca 400. Hembygdsgården är centrum för föreningens verksamhet, med den unika Stommastugan – förmodligen Bankeryds äldsta byggnad!

Ävan banvaktsstugan nr 642 ägs av föreningen och används som forskarlokal. I de olika byggnaderna finns en mängd intressanta föremål bevarade. Varje år arrangeras visningar för skolelever och andra intresserade. Penselmuseet och Carlssons affär, båda inrymda i den gamla Fattigstugan, samt smedjan brukar dra till sig stor uppmärksamhet.

Föreningens ordförande är Magnus Thorell och under året hjälper ett stort antal medlemmar till att vårda föreningens fastigheter och inventarier. Medlemmarna sköter även ett antal kulturhistoriska platser, som milstenen i Krabberyd och Sablabron vid Kolaryd.

Alla som är intresserad av den lokala historien är välkomna till föreningens olika aktiviteter.

Kommentarer är stängda